Főzőcske: receptek v. a Nagy szakácskönyv

Brigicó

Állandó Tag
Állandó Tag
citromfagyi

Mennyei citromfagyit ettem a minap, ami gyerekkoromat idézte. Nálunk Békésen van egy idős cukrász, Nagy Lajos, akinek mennyei fagyijai vannak. Régen a házánál a hatalmas udvarban kígyózott a hosszú sor, mert mindenki nála akarta lehűteni magát a kánikulában. Előre várt, mesés program volt ez az egész családnak!
A következő recept ezeket az ízeket idézi. Köszönet érte a barátnőmnek, aki megmutatta Bártfai Laci bácsi szakácskönyvében ezt az igen egyszerű nyalánkságot.

Citromfagyi:

Hozzávalók:
8 dl víz
2 dl tejszín
30 dkg cukor
2 citrom

Elkészítés:
Langyos vízben feloldjuk a cukrot. Ha kihűlt, hozzáadjuk 2 citrom levét és az egyik héját belereszeljük, majd belekeverjük a tejszínt. Fagyasztóba tesszük. A tejszín miatt nehezebben fagy meg, de ez nem baj, mert időnként dolgozzuk át botmixerrel, hogy a végeredmény krémesebb legyen és ne egy citromos óriásjégkocka.
A tapasztalatom az, hogy ha -a mixeres átdolgozások után- teljesen megfagy, akkor úgyis tömbbé áll össze, viszont ha evés előtt kicsit hagyjuk olvadni és átkeverjük, akkor tényleg fagyi állagú lesz.
Kicsit módosult már ez a recept, mert az eredetiben csak 1 citrom volt és a héja nem, de így még finomabb. Lehet tejszín nélkül csinálni, de akkor 1 liter víz kell hozzá és a végeredmény nem annyira fagyi, mint inkább citromos jégkocka.

Szerintem csodafinom! Fogyasszátok egészséggel!
 

Szarumán

Állandó Tag
Állandó Tag
Segítség

Sziasztok!

Bocsánat, hogy csak így belekontárkodom, de a segítségetek szeretném kérni!

Most Cipruson dolgozom, és egy ukrán munkatársnőm teljesen odavan a sütésért és; minden álma egy igazi Esterházy- és egy Dobos-torta elkészítése. Arra kért, hogy szerezzem meg az "igazi" receptjét angol nyelven. Én megígértem Neki, tesztelés fejében.. :)
(Amúgy szerintem mindenféle magyar étket szívesen megcsinálna)

Ehhez kérném a segítségetek, mivel sajnos itt Cipruson nagyon ritkán jutok nethez, hogy jobban utána nézhessek. Előre is köszönöm mindenkinek,

Szarumán
 

lovely

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvastam a paleo étrendről és az jutott eszembe, hogy na, ez is egy hóbort.

Az a legjobb, amit az ember enni szeretne jókedvűen, egészséggel fogyasztva.
 

Mary70

Állandó Tag
Állandó Tag
Omlós leveles

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 25 dkg vaj, egy tojásfehérje, csipenyi só, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál ecet.


Elkészítés:
A liszttel egy mély tálban összemorzsoljuk a vajjal, aztán gyors mozdulatokkal hozzágyúrjuk az többi hozzávalót.. A tésztát vékonyra nyújtjuk és feltekerjük. A tésztarudat négy egyforma magyságú darabra vágjuk, és egyenként kinyújtjuk, az így kapott részeket egymásra fektetjük, és a hűtőben húsz percig pihentetjük. (Én annyit változtattam, hogy felcsavarva tettem a hűtőbe, és felhasználáskor nyújtottam egymásra)
Ezután a rétegezett tésztát vékonyra nyújtjuk, és attól függően dolgozunk tovább vele, hogy mit akarunk készíteni belőle.

Sajtos masnihoz megkenjük a tetejét villával felvert sós tojással, megszórjuk sajttal, csíkokat vágunk belőle, és csavarunk néhányat a rudakon.

Sós-szezámmagos rudacskához szintén megkenjük a tészta tetejét sós tojással, jól beszórjuk szezámmaggal, rudakat vágunk, esetleg megtekerjük őket.

Ezt a tésztát édes töltelékkel (dióval, mákkal, kakaóval...) is tölthetjük. Éppen úgy használhatjuk fel, mint a hagyományos leveles tésztát.
 

Piroska49

Állandó Tag
Állandó Tag
citromfagyi

Citromfagylalt

1 liter víz
5 db közepes citrom
2 dl tejszín vagy egy tojás felvert habja(tojásfehérje)
30 dkg cukor
Vízben a cukrot tűznél felolvasztjuk, hűtjük, majd hozzáadjuk a citromok levét. Ha nem elég savanykás, borkősavval , citromsavval ízesíthetjük. Izlés szerint adhatunk ozzá reszelt citromhéjat. Ehhez is adhatunk faguasztás előtt 2 dl tejszínt, akkor a víből elvesszük ezt a mennyiséget. Kiadósabb a citromfagylalt ha fagyasztás közben hozzákeverjük a tojáshabot.
(Horváth Ilona 1957)


Én tejszín nélkül készítem, kicsit kalóriaszegényebb .
A családom nagyon szereti.
 

gymike

Állandó Tag
Állandó Tag
Itt egy általam kreált recept. Mindenki nagyon szereti.
Hagymás-uborkás mártogatós:
2 nagy fej lila hagyma
1 kígyóuborka
só, bors, kömény
olaj
valamilyen hús ízesítő

A hagymát bő olajon megpirítom és utána apró kockákban rászóróm a meghámozott kígyóuborkát. Így pirítom tovább egy kicsit, majd hozzáadok kb. 1 dl vizet. Köménnyel, borssal ízesítem. Ha van húspácod (lehetőleg marhás) akkor azzal ízesítsd, ha nincs, akkor sózd. Főzöm kb. 15 percet, majd botmixerrel pépesítem.

Sült krumplihoz kiváló. Remélem, ha kipróbáljátok, tetszeni fog.
 

zlum

Állandó Tag
Állandó Tag
hah,gyors eperfagyi
eper +mos,lefagyaszt-turmixgépbe bele cukor,tej-összeturmix
bezabál(lehet egész sürüre,vagy higabbra.
aki parfénak szeretné-a sörübb verzió+felvert tejszinhab-kicsit visszafagyaszt.
gyakorlatilab80%a gyümölcstartalma,sokfajta gyümölcsel müködik.
 

Manóka1

Állandó Tag
Állandó Tag
Epres Charlotte torta recept

Leírás

Jellegzetes piskótatekercsek találhatóak a külsején. Sok háziasszony Bombajó néven ismeri.



Elkészítés

Sütünk egy piskóta lapot 7 tojásból. Kivágunk belőle egy 18 és egy 23 cm-es kerek lapot. A többit feltekerjük 15 dkg sárgabarack lekvárral és felszeleteljük 6-8 mm vastagságú szeletekre. Kibélelünk egy habüstöt folpackkal, majd a piskótatekercsekkel kirakjuk.
Eperkrém:
3,5 dl habbávert tejszínhez hozzákeverünk 8 dkg porcukrot, 20 dkg epervelőt, 1 citrom levét, 10 dkg kockára vágott epret és 1 dl olvasztott zselét.
Csokikrém:
4,5 dl habbávert tejszínhez hozzákeverünk 6 dkg kakaóport, 6 dkg porcukrot és 1 dl olvasztott zselét.
Charlotte torta töltése:
A piskótatekercsekkel kirakott habüstbe töltjük az eperkrémet, majd rátesszük a 18 cm-es piskótát. Rátöltjük a csokis krémet és lezárjuk a 23 cm-es piskóta lappal. 2 órára hűtőbe tesszük és utána átfordítjuk egy lapos tányérra.



Hozzávalók

<table class="recipe-ingredients" border="0"><tbody><tr><td style="width: 60px; text-align:right;"> </td><td style="width: 20px; text-align:left;"> </td><td style="width: 180px; text-align:left; font-weight:bold;" class="recipehead">
</td></tr><tr valign="top"><td style="text-align:right;">1</td><td style="text-align:left;"> <acronym title="Darab">db</acronym> </td><td style="text-align:left;">piskóta lap</td></tr><tr valign="top"><td style="text-align:right;">15</td><td style="text-align:left;"> <acronym title="Dekagramm">dkg</acronym> </td><td style="text-align:left;">lekvár (sárgabarack)</td></tr><tr valign="top"><td style="text-align:right;">8</td><td style="text-align:left;"> <acronym title="Deciliter">dl</acronym> </td><td style="text-align:left;">tejszín</td></tr><tr valign="top"><td style="text-align:right;">14</td><td style="text-align:left;"> <acronym title="Dekagramm">dkg</acronym> </td><td style="text-align:left;">Porcukor</td></tr><tr valign="top"><td style="text-align:right;">30</td><td style="text-align:left;"> <acronym title="Dekagramm">dkg</acronym> </td><td style="text-align:left;">eper</td></tr><tr valign="top"><td style="text-align:right;">6</td><td style="text-align:left;"> <acronym title="Dekagramm">dkg</acronym> </td><td style="text-align:left;">Kakaópor</td></tr><tr valign="top"><td style="text-align:right;">1</td><td style="text-align:left;"> <acronym title="Darab">db</acronym> </td><td style="text-align:left;">Citrom leve</td></tr><tr valign="top"><td style="text-align:right;">2</td><td style="text-align:left;"> <acronym title="Deciliter">dl</acronym> </td><td style="text-align:left;">zselé (olvasztott)</td></tr></tbody></table>



Adag:16; Elk. idő:3 óra
 

Bomag5

Állandó Tag
Állandó Tag
Étcsoki torta

Készíts egy kakaós tortalapot kedved szerint. (3-4 tojásos piskóta elég)
Étcsokikrém:
200 gr-os étcsoki
400 ml tejszín
Vízgőz felett jól össze kell főzni, majd hagyni kihűlni, egy éjszakára hűtőbe tenni, reggel jól felverni, rátenni a tortalapra.
Reszelhetünk rá étcsokit, vagy tortadarát szórunk rá, lehet hozzá tejszínhabot fogyasztani, de anélkül is nagyon finom.

Készíthető tejcsokoládé táblából vagy fehér csokoládé táblából, ami nem töltelékes!!!
 

Morzsicu

Állandó Tag
Állandó Tag
<TABLE style="BORDER-BOTTOM: 0px; BORDER-LEFT: 0px; BACKGROUND: #ffffff; BORDER-TOP: 0px; BORDER-RIGHT: 0px" cellSpacing=0 cellPadding=0 width=570 align=center><TBODY><TR><TD style="TEXT-ALIGN: left; FONT-STYLE: normal; FONT-FAMILY: arial; COLOR: #555555; FONT-SIZE: 16px; FONT-WEIGHT: normal; TEXT-DECORATION: none">Rakott karalábé lusta asszony módra </TD></TR><TR><TD><HR style="COLOR: #555555" SIZE=1></TD></TR><TR><TD style="TEXT-ALIGN: justify; FONT-STYLE: normal; FONT-FAMILY: arial; COLOR: #555555; FONT-SIZE: 12px; FONT-WEIGHT: normal; TEXT-DECORATION: none">
A karalábé és a fasírt szerelemgyereke a sütőből. Gyorsan előkészíthető, laktató és nagyon finom. Zöldséges is, húsos is, imádjuk!

Karalábéból nem a lila, hanem a zöld fajtát szoktam venni, mert nekem, ha nem a nagymamámtól kapom, akkor a lila mindig fás. A zöld viszont sohasem. Még akkor sem, ha a nagyobbakat választom. (Na jó - amióta anya elárulta a titkot -, mindig olyan "zöld" karalábét veszek, amelynek kalapján az apró levelek frissek, szépek.) Hiába segítőkész a zöldséges, mindegyik karalábén 2-3 nagyobb, de zsenge levelet ugyancsak meg szoktam tartani, mert az jót tesz a karalábés ételeknek. A levesnek is. A rakott karalábéba pedig egyenesen kötelező.

Hozzávalók:
4-5 karalábé
legalább 8 karalábé levél
3 zsemle
1 kis fej vöröshagyma
50 dkg darált lapocka vagy sertés comb
2 tojás
só, bors
legalább 1 nagy pohár tejföl

Kell még egy nagyobb méretű sütőtál is. A "tegnapi" zsemléket legalább fél órára vízbe áztatom.

A karalábékat megmosom és leszedem a leveleket, majd kiszedem a vastagabb levélnyeleket is. A leveleket apróra vágom és beleteszem abba a tálba, amelyben majd a tölteléket gyúrom össze. A karalábékat megpucolom és a szakács jutalmaként a zsenge kalapokat elrágcsálom. (Nagylelkű vagyok, a fiamnak is szoktam adni.) A karalábékat kockára vágom (nagyjából 1,5×1,5×1,5 centis kockákra) és a sütőtál aljára pakolom. (A töltelék alatt majd megpuhul és zsiradékot sem teszek alá, a húsból kisül annyi, amennyi kell.)

Az aprított karalábélevélhez hozzáadom a kicsavart zsemléket, a darált húst, a tojásokat és az apróra vágott vöröshagymát. Sózom, picit borsozom és összegyúrom. A masszát a karalábé tetejére teszem és kicsit bele is nyomkodom a karalábékba. Tetejére a nagy pohár tejföl felét teszem, letakarom, és bő 1 óráig (nagyjából 200 fokos sütőben) sütöm. Utána még egy fél óráig takarás nélkül is sütöm.

Nem túl elegáns étel, de mi imádjuk, persze a tányéron még egy adag tejfölt teszünk rá (csak úgy nem lehet szépen fényképezni) és az sem utolsó szempont, hogy gyors előkészítés után nincs vele sok macera és ezzel az adaggal 4 embert jól lehet lakatni.

Minél többször készítem, annál több karalábé kerül bele, mert karalábéból sohasem lehet elég sok, de 5 karalábénál megálltam.

</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nagyon szeretem a karalábét mindenféleképpen.
Ajánlom mindenkinek lereszelve, megdinsztelve tésztán, mint a káposztás tésztát elkészítve.
Főzeléknek, töltve is sokszor készítjük.
Érdemes kipróbálni, ha igazán zsenge karalábét sikerül beszerezni, rántva is!

Jó a nyúl receptje, de én elvből nem eszem olyan kedves állatkát, mint a nyúl.
Más hússal is fínom! (Uram bocsá! Ki lehet próbálni megfelelően előkészített szójakockával, vagy más húst helyettesítő akármivel is, ha valaki irtózik a húsféléktől.)
 

zhal

Állandó Tag
Állandó Tag
Hamburger szósz

Sziasztok,

Van valakinek olyan kipróbált hamburger szósz receptje, amihez nem kellenek túlságosan egzotikus hozzávalók?

Köszi.
 

Dönci53

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem jobb receptem van: süsd meg a szeletelt karajt fokhagymával tepsiben, majd külön serpenyőben hagymán süsd meg a gombát, sózd, borsozd. A tálaláskor a húsra pakold rá a gombát, reszelj rá sajtot/ tükörtojást tégy rá. Sült krumplival ehető. Meg fognak dicsérni.
 

vandorcsillag

Állandó Tag
Állandó Tag
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> [FONT=&quot]"LÁBTÖRLŐ" [/FONT]
[FONT=&quot]Meg ne ijedjen senki, ez nem egy hagyományos ajtó előtti lábtörlő, hanem egy virslis-tésztás, finom lepény féleség.
[/FONT]
[FONT=&quot]Egyszerű pizza tészta, virslivel megszőve. Bulikra is kitűnő, kockára vágva ehetik mustárral, ketchuppal, majonézzel megízesítve. Különben egy négytagú családnak is bőven elég, egy egyszerű vacsorára...

Pizza tészta: 35 dkg liszt, 1 dl tej, 1/4 kocka friss élesztő, 1-1 csapott kávéskanál só és cukor, 1 kávéskanál olaj.
A szövéshez: 7 db roppanós virsli
Lekenéshez: 1 tojás A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk, majd letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután kinyújtjuk kb. 25x35 cm-es lappá, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Pizza vágó kőrkéssel, hosszanti irányban végig vágjuk a tésztát, de végeinél kb. 2 cm-re meghagyjuk a széleket. Ezután a hosszában félbe vágott virsliket, beszövögetjük a tészta csíkok közé. Felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, 180 C-on pirosra sütjük a "lábtörlőt".

Mikor megsült, kicsit hűlni hagyjuk, majd különböző mártásokkal, friss kerti zöldségekkel,salátákkal tálaljuk.[/FONT]
Képek a profil oldal,album.
 

valahol

Állandó Tag
Állandó Tag
Székelykáposzta
Hozzávalók (kb 6 adagra)

A pörkölthöz:
700 g sertés apróhús (oldalas, dagadó, csülök)
6 evőkanál olaj
kb 1.5 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
300 ml víz
0.5 teáskanál őrölt köménymag
2 teáskanál fűszerpaprika


A habaráshoz:
350 ml tejföl
30 g liszt

Elkészítés

1. A sertéshúst kockákra vágjuk, megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól.
2. A hagymákat megtisztítjuk, és finomra aprítjuk, felhevített olajon üvegesre pirítjuk.
3. Rátesszük a kockára vágott húst, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és párolás közben hozzáadjuk a fokhagymát, valamint az őrölt köményt is.
4. A pörköltet felöntjük vízzel, és fedő alatt félpuhára pároljuk - kb 40 perc.
5. A savanyú káposztát jó alaposan átmossuk, a pörkölthöz adjuk.
6. Lefedve, lassan készre pároljuk. Mikor a hús készre párolódott, utánízesítjük sóval.
7. Elkészítjük a habarást. A habaráshoz a tejfölt, a lisztet habverővel simára keverjük, a pörkölt levéből egy merőkanállal hozzákeverünk a tejfölhöz - hőkiegyenlítük. Ha ez kész, folyamatos keverés mellett, vékony sugárban adjuk a habarást a húshoz. Ezután folyamatos kevergetés mellett, még egyszer felfőzzük az ételt.
8. Tálaláskor ügyeljünk, hogy a káposzta és a hús arányosan legyen elosztva, majd tejföllel és fűszerpaprikával díszítve tálaljuk.
 
Oldal tetejére