Mi volt a mai menü?

mammut témája a 'Eszem-íszom' fórumban , 2010 Március 8.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Vííííííííz? Finom is az ha jó hideg.
   
 2. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  :) Te nem eszel húst, azért kérdezed.
  Zamatos, friss volt a csülök, amit füstölés előtt jó pár napig lesózva (sóban, teljesen) hagynak állni. Csak jól megmostam, siettem, nem áztattam ki (picit szoktuk), ráadásul tettem bele ételízesítőt, amiben még volt só. Akárhogyan is, de finom volt a víz utána :)
   
 3. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Dehogy azért, csak rácsodálkoztam hogy így kiemelted, mint vacsorát. :) Egyébként szinte imádatom tárgya az ivóvíz. Az energialöttyön kívül mindenféle üdítőt, és társaikat utálom, nem cserélném fel semmivel a jeges vizet, vagy a forró teát. :)
   
 4. Nyuszi 1

  Nyuszi 1 Állandó Tag

  Ma raguleves, sült csirkecomb, burgonya és uborka saláta.
   
 5. kukta

  kukta Állandó Tag

  Karfiol leves,krumlis tészta,savanyu uborka...ez egy gyors ebéd mivel ma a temetőket látogassuk ebéd után
   
 6. Dabadi75

  Dabadi75 Őstag Platina támogató

  Van még zöldbableves, rakott krumpli és pizza is.
  Azt hiszem a pizza a fagyasztóba kerül - máskorra.
  Az előzőeket pedig megesszük ma.
  Holnapra főzök egy adag pörköltet és hozzá tésztát. Időpontom van dokihoz, de nem tudom hogyan fogok végezni és mennyi időm - inkább kedvem - lenne utána még főzöcskézni.

  Hát tegnap nem volt valami nagy Halloweeni partizás! Ilyen még egyik évben sem volt! Csak 4-szer kopogtak vagy csengettek be. Még jó, hogy idén nem sütöttem, hanem vásároltunk. Bár nem hiszem, hogy gond lenne az édességek elfogyasztásával. :rohog::rohog::rohog::rohog: Lehet, hogy az időjárás is szerepet játszott, mert eléggé esett. Azt nem tudom, hogy a lányok is elmentek-e, mert még nem ért haza a lányom, hogy mesélt volna.
   
 7. Ternyák

  Ternyák Állandó Tag

 8. Hekate

  Hekate Állandó Tag

  Hát, meg kell mondanom, rettenetes volt. A hurka száraz, ízetlen. A kolbászban olyan fűszerek voltak, amikkel ki lehet kergetni a világból. Szerintem egy kolbászba fokhagyma kell, paprika bors és só. Talán még kömény, azt hiszem. Nahát ez köszönőviszonyban sem volt az igazi magyar házikolbásszal. Kóstolónak jó volt, csak a két pár kolbászért, és a két pár hurkáért 4.000, Ft-ot fizetett a párom.

  holnap rántott csirke lesz ebédre, kukoricás rizzsel és csemege uborkával.
  Desszertnek leveles tésztából készült lekváros párnák lesznek.
   
 9. analema

  analema Állandó Tag

  Hú, azért óvatosan a kolbász értelmezésével :)
  Kolbász tekintetében elég sok országot körbeettem már, és igen változatos dolgokat lehet így kóstolni. Már eleve a zsír/hús arány is eléggé változatos, de még az is, hogy mekkorára darálják ezeket a töltés előtt. Pl. a spanyol chorizo vagy az olasz toszkán szalámi kifejezetten nagyra darabolt hús és szalonnaféléket tartalmaz.
  A fűszerezés meg...édeskömény, ánizs, szerecsendió, oreganó és ki tudja még milyen cifra dolgok jelennek meg. A füstölés is változó, sok helyen inkább a szárítás a tartósítás módszere.
  A spanyolok is alkalmazzák, de legtöbb esetben görög területeken találkoztam vele, leginkább Cipruson, hogy minden ilyen szárított, tartósított húskészítménybe raknak bort. Olyan termékeket lehet a helyi Lidlben kapni, amit Európa közepén el sem lehetne adni.

  Ahogy a kínaik szokták mondani: Amit nálunk lehet kapni kínai ételnek nevezve, az valójában kínai nyíregyháza módra :) Szerintem a kolbász pont ilyen megosztó dolog. Ezért is van éppen a hűtőben nálam néhány országból való, hogy be tudjam osztani éppen melyiket szeretem :)
   
 10. Dabadi75

  Dabadi75 Őstag Platina támogató

  Úgy látszik ez kellett az ördögnek! :D Lehet egy-egy szelet zsíros kenyérrel jobban jártatok volna!
   
 11. analema

  analema Állandó Tag

  Vacsira "hajtovány" elnevezésű újdonság volt.
  A lényeg, hogy kelt tésztát vékonyra kell nyújtani és megkenni vajas-sajtos töltelékkel, majd feltekerni, megszórni sajttal és mehet sütőbe.
  IMG_20191101_195106-800x550.jpg
   
 12. Dabadi75

  Dabadi75 Őstag Platina támogató

  Hű ezt is de rég csináltam!!!! Pedig a gyerekek imádják.
  Remélem holnap már végre jobban leszek és visszatérhetek régi valómhoz! És el se hagyom a konyhát!
   
 13. analema

  analema Állandó Tag

  A pálinka elönye a kolbásszal szemben :)
  IMG_20191101_214438.jpg
   
 14. Hekate

  Hekate Állandó Tag

  Én egyszerű, ebédre való sütni való nyers kolbászról beszéltem. Magyarországon, magyar hentesnél, magyar mangalica sertésből állítólag házi húsos kolbász. (Azt nem tudom, hogy miért nevezik húsos kolbásznak, hiszen én úgy tudtam, hogy a kolbász húsból van. Mint ahogy a rántotta tojásból. De nem ez a lényeg.) Az a lényeg, nem a magyar ízlésnek megfelelő fűszerezésű. Ezt viszont jelezniük kellett volna. Vagy ma már természetes, hogy Sopronban csak az osztrák vásárlóknak készítenek prémium termékeket? (Egyébként az osztrák vőm sem ette meg.)

  A hajtovány viszont az egyik legjobb sós kelt tészta. Egyszer a férjem kenyeret akart sütni, de az ugye nem olyan egyszerű. Először elment a könyvesboltba és összevásárolt mindenféle - a kenyérsütéssel foglalkozó - szakácskönyvet. Az egyik volt közülük a Limara szakácskönyve. Abban olvastam, azonnal ki is próbáltam. Azóta már többször is sütöttem. Nagy sikere van.
   
  Utoljára módosítva: 2019 November 1
 15. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Talán azért, mert a mangalica igazából nem hússertés.
   
 16. analema

  analema Állandó Tag

  Sajna szerintem itt nem az ízlés számít. Jobb esetben simán szakértelem és hozzáértés hiánya, rosszabb esetben az előállítási ár felülírja a minőséget.
  Viszont amilyen árverseny van manapság szerintem a kettő kombinációja áll fenn, a minőség rovására :(
  Pedig amilyen árak röpködnek abba bizony bármi beleférne. Nincs más megoldás, mint megkeresni a korrekt hentest. De ez sem egyszerű eset, a környékünkben az átlagos minőségbeli elvárást lazán viszi az Aldi, Lidl, Tesco, Auchan, stb. ugyanis ők azonnal lepattintják ha valaki trükközik.
   
  Utoljára módosítva: 2019 November 2
 17. Hekate

  Hekate Állandó Tag

  Á dehogy, csak nem akartam olyan hosszan leírni. Az úgy volt, hogy a férjem alföldi. Ott van véres hurka és hurka, amelyik fehér, de nem májas, hanem csak hús meg rizs, meg nem tudom..., soha sem készítettem hurkát mi van benne. Lényeg az, hogy nincs benne máj, az a kenőmájasban van, amit enyhén füstölnek. Kolbász kétféle, vagy sütnivaló, vagy füstölt szárazkolbász.
  Na, amikor ide került annak idején, minden boltba ki voltak téve az árcédulák az áru mellé, és a sütnivaló kolbászt "házi húsoskolbász"-nak nevezték. Egy ideig csak morgolódott, aztán egyszer megkérdezte az eladót, hogy miért? milyen kolbász van még? mákos? vagy diós? A rántotta mellé sem teszed oda, hogy tojásrántotta, mert másból nincs rántotta csak tojásból. Hát ezért...

  A mangalica jó zsíros sertés, azért szeretem, mert az egyébként száraz húsa is szaftosabb, mint a másik disznóé. Még gyerekkoromból emlékszem, amikor a nagymamám zsírszalonnát vett, vagy a rokonok disznót vágtak, vastag volt a zsírszalonna, ami aztán ahogy teltek az évek, egyre vékonyabb lett, és a végén már csak 1-2 cm-es volt. Na, aztán abból nem is lehet igazi jó tepertős pogácsát sütni.
  Persze, ahogy öregszem, úgy jönnek elő a régi ízek, az emlékek, az ember keresi, keresi, csak sehol sem találja. Sem a tejnek, sem a vajnak-sajtnak nincs olyan íze, mint középiskolás koromban volt, amikor az egyik osztálytársam szüleinek volt két tehene, és otthon készült a vaj sajt, meg a túró. Szerintem az unokáim meg sem ennék, vagy ha igen, akkor allergiás reakciót váltana ki náluk.
   
 18. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Mikor még kisgyerek voltam, itteni nagymamámnak volt mangalicája is, meg az a hatalmas rózsaszínű disznója is. Együtt ölték le a kettőt, aztán kisütötték a mangalica zsírját és abban a zsírban a másik húsát. Aztán ment a bödönbe a zsír és a hús együtt. Akkor mondták, hogy azért, mert így nem romlik meg a hús, viszont a Töf-töf (Ő volt a mangalica) inkább zsírt ad, és kevés húst, de Lapajka kisegíti hússal.
   
 19. analema

  analema Állandó Tag

  A hurka afféle köztes termék, azért született, hogy a disznótorkor keletkező nyesedékek, melléktermékek is hasznosuljanak.
  Amikor vágják a malacot ott rotyog egy üst víz, abban megy bele minden abálnivaló. A húsosabb részéből(pl. fej, kis húsdarabok) készül a disznósajt, a többi, mint a belső részek, tüdő, ilyesmi meg megy a hurkába. Az igazán jó házi hurka titka pont ez az együtt fővés.
   
 20. kukta

  kukta Állandó Tag

  Ma egy laza ebéd...minden finomat grillezek...patlidzsán,sárgarépa,lila hagyma,gomba,krumpli és paprika...salátának paradicsom
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás