Ötletek, módszerek tanuláshoz, tanításhoz, neveléshez, alap,- közép-és felsőfokon

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

tájdi

Állandó Tag
Állandó Tag
Maximálisan egyet értek Veled. Valahol a sors össze akar boronálni minket:-D, mert tudod véletlenek nincsenek. Ha egyszer összeülünk beszélgetni Tájdi, lehet, hogy a világot is megváltjuk :-D:-D.

Igen, biztos van benne valami, sőt!!! Akkor már nem egy fecske lesz, hanem kettő is:-D, aztán jön a többi is nyarat csinálni.;)
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Most komolyan elgondolkodtam, hogy melyik témában is vagyunk.Szóval az oktatásról van szó.
Akkor a kérdésem hozzátok: melyik volt a kedvenc tantárgyatok hajdanán?
 

Smaya

Kitiltott (BANned)
Igen, biztos van benne valami, sőt!!! Akkor már nem egy fecske lesz, hanem kettő is:-D, aztán jön a többi is nyarat csinálni.;)
Annyira jókiss:mrgreen::mrgreen:, de azért ez érdekes is neeeem?:rolleyes:
A kedvenc tantárgyam általánosban az ének:o volt és nagyon szeretten volna zongorázni. Középiskolában a matek és a jog.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Érdekes dolgok ezek. Az én kedvenc tantárgyam a fizika és a kémia volt, vegyésznek tanultam, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve magyar-orosz szakon végeztem a főiskolán. Ott az oroszt kedveltem jobban, tehát logikus, hogy aztán magyar szakon végeztem el az egyetemet. És most angolul tanulok. Igaz, mostanában keveset, mert folyton veletek dumcsizok.
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes dolgok ezek. Az én kedvenc tantárgyam a fizika és a kémia volt, vegyésznek tanultam, aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve magyar-orosz szakon végeztem a főiskolán. Ott az oroszt kedveltem jobban, tehát logikus, hogy aztán magyar szakon végeztem el az egyetemet. És most angolul tanulok. Igaz, mostanában keveset, mert folyton veletek dumcsizok.
Mi is szívesen beszélgetünk veled, de esetleg az angol nyelvű szekcióban két legyet üthetsz egy csapásra?! ;)
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Válságban a magyar oktatás?!

2007.09.26. 09:48 :: tanulastanitas

Igen, az oktatás, az iskolarendszer komoly válságba kerültek az általános értékrend válságának következményeként... <ins style="background-color: rgb(204, 153, 255);"></ins>

Mi okozza ezt a válságot?


  • [*]A tudás elértéktelenedése
    Mert csak az számít, elérik-e a megfelelő eredményt a főiskolai vagy egyetemi továbbtanuláshoz - ezt pedig egy jó képességű gimnazista az érettségi előtt 2-3 heti tanulással játszva meg tudja tenni...
    Márpedig mindenkit felvesznek, mert ott meg a fejkvóta számít...
    És ezt a tanárok, a diákok és a szülők is tudják...

    [*]A tanárok maximális terhelése és nevetségesen alacsony bérezése...
    Kevés tanár képes maximumot nyújtani a tanításban, miközben egyéb, szerintem lényegtelen dologgal kénytelen foglalkozni (töméntelen adminisztráció, az oktatási eszközök hiányának pótlása, fegyelmi és egyéb konfliktusok rendezése, stb...)
    ANNYI PÉNZÉRT, amennyire Állam Bácsi érdemesnek tartja - Nyugat-Európában élő kollégáik azt hiszik, nem tudjuk a 100 és az 1000 közötti különbséget, ha elmondjuk nekik, hogy egy kezdő, egyetemet végzett tanár 300 (!!!) eurónak megfelelő forintot keres havonta...

    [*]A tanulók érdektelensége a tanulás iránt...
    Mert csak a pénz a fontos, a keresetek, fizetések pedig nem a tudás, hanem az adott munkahely függvényei - és ezt a tanulók is nagyon jól tudják.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Tudunk-e tanulni?

Nem, vagy csak nagyon kevesen!!!
Ezt bizonyítják a különböző felmérések...
Az értő olvasásban, problémamegoldó készségek területén Európában és világviszonylatban is a lista vége felé van az átlagos magyar diák...

Miért nem?...
Mert csak a "jegy", az osztályzat a fontos!...
Mert ma már sokkal több az információ, mint akár 20 évvel ezelőtt, amit már más módszerekkel kellene elsajátítani, amire sem az oktatási rendszer, sem a tanárok többsége nem készült fel, és a diákot sem tanítják meg rá (az más kérdés, hogy kinek van rá igénye!...)
Mert a jó képességű gyerekek tanulás, komoly erőfeszítés nélkül is elérik a kívánt JÓ EREDMÉNYT, a közepesek és gyengébbek meg csak úgy elvannak...
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Még a jó iskolákban is egyre nehezebb tanítani...
Miért?


  • [*]A diákok hozzáállása
    Minden gimnáziumi osztályba is bekerül 1-2 (5) olyan tanuló is, aki ilyen vagy olyan okból kifolyólag egyszerűen nem oda való
    ...
    Ezt látják a kiváló képességű diákok is, és (joggal!) így gondolkodnak:
    Ha Ő
    is megkapja a 2-es vagy 3-as jegyet, akkor én lábam lógatva is minimum 4-es leszek!...
    [*]A nem oda való diákok és szüleik ismerik a "tanulói és gyermekjogokat" (a kötelességeikkel bezzeg nem foglalkoznak!...), ezért gyakorlatilag ezek a tanulók eltávolíthatatlanok...
    A tanár kompetenciája addig terjed, hogy ha biztosnak szeretné tudni állását, amely időnként megalázó helyzetbe is tudja őt hozni, magában duzzog, a tanáriban dühöng vagy a családja nyugalmát teszi tönkre otthon iskolai dolgaival...

    [*]A tanárok kezében gyakorlatilag semmilyen eszköz nincs...
    Mert a szaktanárin csak röhögnak a diákok és szülők, buktatni nemigen ildomos, mert az rontja az iskola jó hírnevét, statisztikáját, és a következő évben jelentkezők száma is csökkenhet... (!!!???)

    [*]A tanárok anyagi és erkölcsi "megbecsülése" a kormányzattól kezdve a szülőkön át a tanulókig ...
    Köztudott, hogy csak az tud hatékonyan tanítani, akit a tanítvány tanítójának fogad el...
    A "csóró", "hülye" tanárnak megadatik legalább a lehetősége, hogy komolyan, hatékonyan taníthasson?
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Mit gondoltok, valóban válságban a magyar oktatás?
Mi lesz akkor a gyermekeinkkel? A most iskoláskorú gyerekek isszák meg a levét a rengeteg reformnak? De, ha őket egy válságban levő rendszer neveli fel, ők mit adnak majd át a következő nemzedéknek? Ki lehet ebből lábalni egyáltalán?
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Veszélyben az oktatási rendszer?

Szétrobbanhat a magyar oktatási rendszer, ha nem tudják kezelni a demográfiai hullámvölgyet - írja a Népszabadság a Tárki értékelése alapján. Már ötödik éve ugyanis többen kezdik tanulmányaikat a felsőoktatásban, mint az általános iskolákban. Szakértők szerint 8-10 év múlva már akkor sem tudják majd feltölteni a felsőoktatási helyeket, ha minden általános iskolás végül egyetemre vagy főiskolába megy. Tavaly is kevesebben mentek egyetemre: a frissen érettségizettek 59 százaléka szemben a korábbi évek 65-69 százalékos átlagával - írja a lap.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Szeptember 1-én, hétfőn már tanítás!

A szakminisztérium máris nyilvánosságra hozta a következő tanév - szülőket is nyilván érintő és érdeklő - rendjét, azaz a szorgalmi időszak kezdetének, végének időpontját és a szünetek "helyét".
A 2008/2009. tanév legfontosabb időpontjai
első tanítási nap: 2008. szeptember 1. (hétfő),
utolsó tanítási nap: 2009. június 15. (hétfő).
Az iskola utolsó, befejező évfolyamán az utolsó tanítási nap
- középiskolákban és a szakiskolákban: 2009. április 30.,
- az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium fenntartásában lévő szakközépiskolákban: 2009. május 29.,
- a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában lévő szakképző iskolákban: 2009. június 5.,
- szakiskolákban, szakközépiskolákban másfél, két és fél éves képzésben tanulók részére: 2009. január 16.

A tanítási napok száma száznyolcvanegy nap. A nappali oktatás munkarendje szerint működő szakiskolában és középiskolában a tanítási napok száma száznyolcvan nap.
A szorgalmi idő első féléve 2009. január 16-ig tart. Az iskolák 2008. január 23-ig értesítik a tanulókat, illetőleg a kiskorú tanulók szüleit az első félévben elért tanulmányi eredményekről.

Tanítási szünetek
őszi szünet: 2008. október 27-31.

A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap november 3. (hétfő).
- téli szünet: 2008. december 22.- 31.
A szünet előtti utolsó tanítási nap 2008. december 20. (szombat), a szünet utáni első tanítási nap 2009. január 5. (hétfő).
- tavaszi szünet: 2009. április 9-14.
A szünet előtti utolsó tanítási nap április 8. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap április 15. (szerda).
A szorgalmi idő alatt a nevelőtestület a tanév helyi rendjében meghatározott pedagógiai célra öt - a nappali oktatás munkarendje szerint működő gimnáziumban és szakközépiskolában hat - munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról a nevelőtestület véleményének kikérésével az iskolai diákönkormányzat jogosult dönteni.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Részben tankönvek nélkül indul az új tanév - kik a felelősök?

A Magyar Bálint által bevezetett, de Hiller István alatt debütáló tankönyvreformnak nevezett rendelet miatt közel félmillió tankönyv már biztosan nem érkezik meg tanévkezdésre az iskolákba - írja a Magyar Nemzet.




6,5 százalékkal drágultak a tankönyvek




spacer.gif


A lap úgy tudja, ennek oka, hogy a jogszabályban előírt szigorítások miatt át kellett íratni és újra kellett engedélyeztetni a köteteket, ám az oktatási tárca háttérintézménye óriási csúszásokkal adja ki az engedélyeket.

Safranek László, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) terjesztői tagozatának elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, óriási pluszköltséggel járó javítást általában időben el is végezték a kiadók, ám vannak olyan könyvek, amelyek már három, négy hónapja fekszenek a hivatal asztalán, döntés azonban még mindig nincs róluk.

A szakember úgy vélte, azok a tankönyvek, amelyeket augusztus 20-ig nem gyártottak le, már biztosan nem érkeznek meg időben az iskolákba.
 

Smaya

Kitiltott (BANned)
A nem oda való diákok és szüleik ismerik a "tanulói és gyermekjogokat" (a kötelességeikkel bezzeg nem foglalkoznak!...), ezért gyakorlatilag ezek a tanulók eltávolíthatatlanok...A tanár kompetenciája addig terjed, hogy ha biztosnak szeretné tudni állását, amely időnként megalázó helyzetbe is tudja őt hozni, magában duzzog, a tanáriban dühöng vagy a családja nyugalmát teszi tönkre otthon iskolai dolgaival...

Igen, van ilyan ismerősöm, akinek a gyereke az osztály és a pedagógusok réme volt. Én a magam részéről ezt maximálisan a szülők rovására írom, akiknek az a véleményük, hogy a gyerek akkor sem lehet 2 magatartásból, ha felgyújtja az iskolát. Valamennyi tanárt elitéltek az iskolában. Én is írtam Neked a selejt pedagógusokról, nyílván sok helyen van illetve vannak ilyenek, de egy egész tanári karra általánosítani nem lehet. Ez a gyerek egymaga több beírást és intőt kapott, mint az évfolyamtársai együttvéve. Egyébként jó tanuló volt, csak olyan nagyon "feltünőségi viszketekségben" szenvedett. Ő is egy olyan gyerek, aki mindent megkap, csak ne keljen vele foglalkozni.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Ma pótvizsgáztattunk. Borzalmas, felháborító és kimerítő volt, ha röviden össze akarom foglalni. Az a gyerek, aki egész évben nem tanult semmit, a pótvizsgára is eljött felkészületlenül. A végén már olyan kérdéseket tettünk fel, hogy ki írta a Himnuszt (középiskolásokról van szó). Az volt a legjobb, hogy: "Beszélj bármiről, fiam, amiről akarsz az elmúlt év anyagából!" Sajnos még ebben a témakörben sem sikerült legtöbbjüknek megszólalni. A végén pedig felsőbb ráhatásra kevés kivétellel mindenkit át kellett engednünk.Ez a gyerek jövőre még hülyébnek fog nézni minket.
 

Smaya

Kitiltott (BANned)
Szia Beácska!Annyira sajnállak, mert Te olyan lelkesen készülsz az új tanévre. Nem tudom elhinni, hogy ezen a honlapon Te vagy az egyetlen pedagógus. Látod a többiek milyen lazák.Te minden "szakmába" vágó cikket elolvasol, kiollózol, gyötrödsz rajta. Aggódsz az oktatás jövőjéért /lehet hogy rosszul írtam/, pedig ez nem csak a Te dolgod lenne.Na látod, Ilyen Pedagógussal nem találkoztam még, az általánosban Akinek a tanítás a szívügye.Szörnyű napod lehetett. Gondolom fentről is volt nyomás -/ne rontsuk az iskola jó hírnevét a buktatásokkal/ és a Pedagógus hírneve hova lessz, az nem számít???Tudod Beácska, az az érzésem, hogy ez csak rosszabb lessz. Ne vedd annyira a lelkedre, mert beleroppansz.
 

atizka

Állandó Tag
Állandó Tag
Vtbea, köszi a meghívást a topikhoz! Nagyon tetszik, bár eléggé nagyvonalakban tudtam csak átfutni.
Rengeteg hozzászólássl egyetértek!

Én eredetileg tanítóképzőbe jártam, aztán elvégeztem a gyógypedagógiai tanárképzőt. 4 évig tanítottam elsős diszlexia-prevenciós osztályban, utána oviban kezdtem el dolgozni logopédusként. Most 3 hónapos kislányommal vagyok itthon.
Nem bántam meg, hogy gyógypedagógus lettem, nagyon szeretem a hívatásomat.

Az ovi, ahol dolgozom gyakorló óvoda is, így az óvodapedagógus hallgatókkal is van "szerencsém" találkozni. Igaz, hozzám félévente csak egyszer jöttek hospitálni (az sem kötelező, csak felajánlottuk nekeik), de látom, hogy sokan csak azért vannak ott, mert oda könnyen bekerülnek. Csak remélni tudom, hogy soha nem lesznek pedagógusok. Nem értem, hogy az alkalmassági vizsga egyáltalán mire jó?
Persze vannak nagyon érdeklődők és ügyesek is közöttük!

Bea kérdezted, hogy mi a véleményünk az integrációról. Óvodában még működik (nálunk pl. nagyon jól, tényleg rendes fejlesztést kap a sérült gyerek), iskolában viszont nagyon kevés hekyen működik jól. Egyszerűen csak felveszik a gyereket az emelt normatíva miatt vagy mert kötelező (a jegyző belevetetni az intézmény alapító okiratába az integrációt), de a feltételekkel nem rendelkeznek. (Se fejlesztő vagy gyógypedagógus, a tárgyi feltételekről meg már ne is beszéljünk.)

A tankönyvekkel kapcsolatban csak egy kérdés. Nincs belőlük túl sok? Nagyon nagy a választék, de vajon a minőségük (tartalomra gondolok) milyen? Valahogy az az érzésem, hogy mostmár boldog-boldogtalan tankönyvet ír. Vagy rosszul gondolom? Igaz, nekem a felső tagozatos és a középiskolai könyvekre egyáltalán nincs rálátásom, már az alsós könyveket sem annyira ismerem. Fejlesztő kiadványból viszont rengeteg van, a sok jó és használható után már egy ideje csak innen-onnan összeollózott gyűjteményeket jelentetnek meg.

Hű, szeptember 1... Sok-sok év óta ez az első, hogy nekem nem kezdődik a tanév. :)
 

atizka

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Beácska!Annyira sajnállak, mert Te olyan lelkesen készülsz az új tanévre. Nem tudom elhinni, hogy ezen a honlapon Te vagy az egyetlen pedagógus.

Pedagógus hírneve hova lessz, az nem számít???Tudod Beácska, az az érzésem, hogy ez csak rosszabb lessz. Ne vedd annyira a lelkedre, mert beleroppansz.

Smaya, most már én is itt vagyok (az irományom lassan született meg, közben pelust cseréltem a csemetémnek...)
Hát igen, a pedagógusokat ma nem igazán becsülik meg. És aki született pedagógus, az sajnos akkor is a lelkére veszi, ha tudja, hogy nem kéne.
 

vtbea

Allando tag
Állandó Tag
Ma is pótvizsgáztattunk még pár embert, akik tegnap nem óhajtottak befáradni az iskolába. Mert már ez is kívánságműsor. Ma ismét összeült a bizottság emiatt a néhány gyerek miatt. Volt olyan, akiért az osztályfőnöke a saját kocsijával ment, hogy behozza vizsgázni, mert ugye mi át akartuk engedni, csak ő nem akarta. A gyerek egyébként megszökött addigra, mire az of. odaért. A többi iskolába beráncigált gyerek közölte, hogy nem szólal meg, mert úgysem tud semmit. Na ezeket engedje át az ember! Sajnos 18 éves korukig tankötelesek, úgyhogy jövőre is minket boldogítanak.
Hová jutottunk? Mi könyörgünk a gyereknek, hogy jöjjön be pótvizsgázni, mondjon bármit és átengedjük. Mi lesz ezekből a gyerekekből?
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére